Unitate Protejata

BENEFICIUL?

De ce să alegeți Unitatea Protejată Motivation?

Compania dumneavoastră obține astfel bunurile şi serviciile de care are nevoie, iar dumneavoastră contribuiți la bunăstarea persoanelor cu dizabilități!

Folosiți pentru asta taxa pe care o platiți lunar dacă în compania dumneavoastră nu sunt angajate minimum 4% persoane cu dizabilități. Este o taxă pe care oricum o plătiți.

De ce să nu o reinvestiți în afacerea dumneavoastră?

CE OFERIM?

Alternativa la plata “taxei de handicap” este folosirea acestor bani pentru achiziționarea de produse sau servicii de la Unitatea Protejată Motivation:

 • Intermediere de produse si servicii.
 • Tipar/producție publicitară
 • Recuperare medicală
 • Consumabile medicale
 • Biscuiți/patiserie
 • Materiale de construcții
 • Catering
 • Transport persoane
 • Organizare evenimente

LEGISLATIA

Companiile şi instituțiile cu mai mult de 50 de angajați sunt obligate de Legea nr. 448/2006 să încadreze 4% din personal persoane cu handicap. Dacă nu o fac, au două opțiuni:

 1. Să plătească o taxă la stat în valoare de 625 de lei înmulțit cu numărul de locuri de muncă neocupate cu persoane cu handicap
  Precizare: 625 de lei reprezintă 50% din salariul de bază minim brut pe țară
  Precizare: statul foloseşte banii astfel colectați la bugetul general, fără a sprijini angajarea persoanelor cu dizabilități
 2. Să achiziționeze produse şi servicii de la o unitate protejată în aceeaşi valoare, ceea ce susține angajarea persoanelor cu dizabilități.
  Precizare: unitatea protejată este operatorul economic ce încadrează 30% din personal persoane cu handicap

Pentru angajatori, a doua opțiune permite realizarea unei economii, deoarece suma menționată nu mai e plătită ca penalitate. Din aceşti bani se achiziționează produse şi servicii necesare, pentru care altfel s-ar fi alocat o sumă din bugetul firmei.

Unitățile protejate comercializează produse şi servicii realizate prin munca proprie a persoanelor cu dizabilități angajate. În acest fel, sunt create locuri de muncă adecvate pentru persoanele cu dizabilități. Pe de altă parte, unitățile protejate constituite în cadrul ONG-ului pot şi să intermedieze comerțul cu bunuri şi servicii produse de alte companii. Legea le oferă astfel posibilitatea ca, din profitul obținut, să susțină financiar activitățile non-profit ale organizațiilor care le-au înființat.

Proceduri:

Dacă decideți să plătiți taxa:

Menționați suma datorată ca taxă în formularul 100, “Declarație privind obligațiile de plată la bugetul de stat, la poziția 22: “vărsăminte de la persoanele juridice pentru persoanele cu handicap neîncadrate”.

Dacă ați cumpărat produse sau servicii de la o unitate protejată:

Nu mai este necesar să declarați suma în formularul 100 la poziția 22.